torstai 31. lokakuuta 2013

Timo kultakenttien maassa - osa 2

Timo Kultakenttien Maassa -  Osa 2


Timo paiskattiin raa'asti istumaan huteralle jakkaralle, joka oli yksi monista pientä, neliskulmaista pöytää reunustavista. Katosta riippuva, savuava öljylamppu loi ympärilleen kelmeää valoa. Pöydän toisella puolen istui olosuhteisiin nähden siististi pukeutunut mies – korttihai, jos sulavasti käsissä sekoittuvista pelikorteista pystyi päättelemään. Sen verran Timolla riitti havainnointikykyä viinan ja lapion turruttamissa aisteissa. 

Häntä retuuttaneet raakalaiset molottivat jotain epäselvää, johon korttihai vastasi huvittuneella äänensävyllä käskien: "Bring me a scotch, ya sons o' bitches! The sight o' this shitface makes me thirsty." 

Timoa ei kiinnostanut äijien sönkötys, vaan hän otti ilon irti talon tarjoamasta lepohetkestä, ja tyytyväisesti ähisten painoi päänsä pöytää vasten samalla silmänsä sulkien. Suloinen ensikuorsaus erkani hänen kurkustaan hetkeä myöhemmin. Auvoa ei kestänyt kauaa, sillä yksi korttihain kätyreistä iski jotain kovaa, lasista pöytään. Timon silmät rävähtivät auki, hänen näköaistinsa muodosti silmänräpäyksessä putkikatseen, joka tarkentui korttihain eteen lyötyyn, ruskealla nesteellä täytettyyn lasipulloon. Aika hidastui, kun korttihai huomasi vieraansa epäilyttävän suuren mielenkiinnon tilaamaansa juomaan. 

Otsat rypistyivät, kädet hikosivat ja puristuivat nyrkkiin, iho nousi kalkkunanlihalle. Nahkasaappaitten korot raapivat lautalattiaa. Kaikki tämä tapahtui parin tihentyneen sydämenlyönnin aikana, ja korttihain sormi värähti. Pöydän toisella puolella istuvan suomalaisen vedon täytyi olla lännen nopein, kun känsäinen käsi viuhahti tarttumaan janottuun pulloon, nosti sen kuiville, ahnaille huulille ja kaatoi pullon sisällön yhteenmenoon kurkusta alas. Pullon tyhjennyttyä Timo viskasi sen rennosti nurkkaan ja rötväsi onnellisena tuolillaan.

Korttihai tuijotti uskomatonta näkyä silmät suurina kätyreittensä seisoessa hölmistyneinä ja tumput suorina, niin kuin vätyksille on ominaista. Lopulta hän henkäisi:

"I think we found a winner, boys. Finally I get to wipe the smile from the face o' that goddamn Cherokee Bill and his Irish hobo. Help our friend on his feet, he's a good sonuvabitch!"

***
Parlor Saloon, johon turta-aivoinen Timo saatettiin, oli meluisa ja ahdas. Sisään olivat ahtautuneet kaikki huijarit, lainsuojattomat, rautakourat, pelurit ja onnenonkijat, joita edes villi länsi ei ollut pystynyt kesyttämään. Siellä he rellestivät, ryyppäsivät, tappelivat, kävivät huorissa ja hävisivät kultansa pokerissa. He lukeutuivat kymmeniin eri etnisiin ryhmiin ja tunnustivat tusinaa eri uskontoa. Heitä kaikkia yhdisti kuitenkin yksi asia: he uskoivat rajaseudun lakiin, vahvimman lakiin. Paitsi pianoa soittava juopunut israeliitta, joka tunnusti Mooseksen lakia.

Jälleen Timo istutettiin pienen, puisen pöydän ääreen, joskin ystävällisemmin. Hänen ympärillään oleva ihmislauma melusi, supisi, ja hiljeni pikku hiljaa. Möykän sijaan alkoi kuulua dollarien rapinaa, kultahippujen hipinää ja vedonlyöjien huudahduksia. Ihmismassa ryhmittyi tiiviisti Timon pöydän ympärille, ja hän alkoi hämmentyneenä ihmetellä ympäristöään. Hänen edessään pöydällä oli kaksi lasia, ja useita tyhjiä pulloja. Häntä vastapäätä istui huonoryhtinen, pyylevä ukko. Ymmärrys alkoi orastaa hänen epäluuloisissa aivoissaan. Hänet oli valjastettu kilpahevoseksi ryyppykoitokseen!

Kisakuntoaan keräten vanha kettu tarkasteli vastustajaansa. Tämä oli kalpea, oranssitukkainen pulsu, jonka silmät olivat piilossa ryvettyneen huopahatun lierin alla. Ympärillä ihmiset vaihtoivat kertoimia ja veikkauksia kuin Henrik VIII vaimoa, ja kattokruunujen loistaessa pöytään tuotiin ensimmäinen viskileka. Timon piinkova katse ei harhautunut, vaan mittasi yhä kilpakumppaniaan ja tämän jokaista liikettä. Hitaasti paksu ukko nosti leukansa, ja vilkaisi Timoa alta lierin. Ja taas, ties monettako kertaa, Timo tunnisti silmien takaa miehen, jonka oli kirottu kohtaamaan eri hahmoissa uudelleen ja uudelleen kautta aikain.

"Huttunen, perkele!"


Seuraavat osat:
Osa 3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti